Op vele plaatsen worden momenteel onder invloed van het energie-accoord de traditionele lampen vervangen door energiezuinige armaturen. Een goede zaak want hierdoor wordt bespaard op energie; dat is natuurlijk goed voor het milieu.
LICHTVERKEER werkt aan een initiatief om de (openbare) verlichting in kaart te brengen: de "lichtkaart".
De kaart geeft een (globaal) overzicht van de openbare verlichting in de hele gemeente. De kaart wordt opgebouwd in GIS en laat de lichtsterkte van de afzonderlijke lichtmasten zien. Op basis daarvan kunnen `gaten` in de verlichting van de openbare ruimte opgespoord worden of waar juist een teveel aan verlichting is en het aantal masten/lichtpunten mogelijk uitgedund zou kunnen worden. Vooral bij vervanging van armaturen door bijv. ledverlichting is dit een belangrijke analyse waarmee onnodige vervanging voorkomen kan worden. Het verwijderen van lichtmasten bespaart immers nog meer energie dan vervanging door led.
De kaart kan gecombineerd worden met verkeersgegevens en omgevingskenmerken. Daarmee kunnen uitspraken gedaan worden over de gemiddelde verlichting van straten en wegtypen of onnodige verlichting van tuinen en gebouwen. Ook kunnen uitgangspunten toegevoegd worden zoals een bepaald lichtniveau per wegtype of veiligheidseisen. Op basis daarvan kan de gehele gemeente daarop getoetst worden waarmee op een relatief eenvoudige en snelle manier een totaal beeld van de openbare verlichting in de gemeente gemaakt kan worden.
Mocht uw belangstelling zijn gewekt neemt u dan contact met mij op. Ik kom graag bij u langs om mijn ideeen en mogelijkheden met u te bespreken.