Blootgestelden en Gezondheid

Blootgestelden en Gezondheid

Op 10 maart 2014 heeft de staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu een brief naar de Kamer gestuurd over de modernisering van het Milieubeleid. Deze brief richt zich onder andere op het centraal stellen van de gezondheid in het milieubeleid en minder op de normstelling.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) richt zich juist op de normstelling. In de Monitoringstool van het (NSL) wordt de luchtkwaliteit vastgesteld op representatieve locaties langs de wegen op een eenduidig te bepalen toetsafstand vanaf de weg zoals in de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007 (RBL2007) is voorgeschreven. Deze representatieve locaties of punten worden in het NSL "toetspunten" genoemd. De andere punten waar de luchtkwaliteit bepaald wordt maar die geen wettelijke toetsingsbasis kennen worden "rekenpunten" genoemd.

Om de gezondheidseffecten in beeld te brengen is het berekenen op de toetsafstanden niet voldoende en is behoefte om de luchtkwaliteit op pand of woning niveau vast te stellen. Het aantal blootgestelden aan een bepaalde milieukwaliteit kan gedefinieerd worden als de blootstelling van de inwoners aan de schadelijke stoffen stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), ultra fijn stof (PM2,5) en Elementair Koolstof (EC) in de buitenlucht. Het niveau van blootstelling wordt ontleent aan de hoogste concentratie direct rond het gebouw of woning waarin de personen zich bevinden.

Afbeelding met voorbeeld luchtkwaliteit op pandniveau (bron: project voor provincie Gelderland)

LICHTVERKEER kan op basis van de BAG en de gegevens uit de Monitoringstool de (hoogste) concentratie van ieder pand berekenen. Impliciet betekent dit dat van de panden waarin geen mensen wonen de luchtkwaliteit ook bepaald wordt. Op basis van de gebruiksfuncties zoals opgenomen in de BAG en CBS-cijfers kan op eenvoudige wijze het gemiddelde aantal bewoners per pand worden bepaald. Indien gegevens van gevoelige bestemming beschikbaar zijn, bijvoorbeeld scholen of kinderdagverblijf met aantal kinderen kan ook daarvoor een relatie gelegd worden met de gezondheidseffecten. Voor de berekeningen wordt gebruik gemaakt van de NSL- Rekentool.

Het voordeel van deze gedetailleerde methodiek is dat de blootstelling en gezondheidseffecten beter in beeld gebracht kunnen worden. Daarnaast levert de berekening en rapportage op pandniveau een meerwaarde bij de presentatie van de resultaten naar bewoners en belanghebbenden. De luchtwaliteit op pandniveau is immers veel aansprekender dan een rij rekenpunten langs de weg of contouren.

Graag kom ik bij u langs om de werkwijze toe te lichten en de mogelijkheden te bespreken.


Korenkamp 34
| +31 (0)6 55 796 794
| www.lichtverkeer.nl
| IBAN NL72 RABO 0103 8941 01
7434 SC LETTELE
| KvK 56.07.19.14
| BTW NL 0014 6569 1B 78