In 2009 is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) opgezet. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit is een samenwerkingsprogramma van de Rijksoverheid en lokale overheden om de luchtkwaliteit te verbeteren ten behoeve van de volksgezondheid.
Het NSL, dat van kracht is sinds 1 augustus 2009, bevat een pakket aan maatregelen waarmee overal in Nederland tijdig wordt voldaan aan de Europese grenswaarden. Daarbij is rekening gehouden met de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen waarover binnen de looptijd van het NSL een besluit wordt genomen.
Sinds 2010 vindt jaarlijks een monitoring plaats van het NSL. Daarin wordt de ontwikkeling van de luchtkwaliteit gevolgd en wordt de uitvoering van de maatregelen en projecten, die zijn opgenomen in het NSL, bijgehouden. Ten behoeve van deze monitoring worden berekeningen uitgevoerd met de Monitoringstool.
De Monitoringstool dient actueel gehouden te worden. Van alle deelnemende overheden wordt dan ook verwacht dat ze jaarlijks (in het voorjaar) de gegevens in de Monitoringstool controleren en zonodig actualiseren aan de nieuwste inzichten.
Het actualiseren van de gegevens is een behoorlijke klus waarbij het gebruik van GIS bijna onontbeerlijk is. Vooral in die gevallen waarbij er een geactualiseerd verkeersmodel is en de nieuwe verkeersgegevens in de Monitoringstool geladen moeten worden. Het netwerk van de Monitoringstool is in de meeste gevallen anders opgebouwd dan het verkeersmodel. De gegevens moeten daarom via een koppeling overgezet worden.
LICHTVERKEER is gespecialiseerd in deze werkzaamheden en kan het actualiseren van de
gegevens in de Monitoringstool volledig voor u verzorgen.
De werkzaamheden bestaan onder meer uit het maken van koppeling van verkeersmodel-
data en omgevingsgegevens, bewerkingen met behulp van GIS en/of database en natuurlijk
het uploaden en controleren van de data. Indien gewenst kan er daarna een berekening
met de NSL-Rekentool gemaakt worden om alvast de luchtkwaliteit vast te stellen om
eventuele knelpunten vroegtijdig op te sporen.